Boya Seçimi – Silikonlu mu Plastik mi?

Çoğu zaman evimizi boyatmaya karar verdiğimizde karşımıza ne renk boya yaptıracağımızın yanı sıra nasıl bir boya seçeceğimiz sorusu gelir. Seçeceğimiz boya mat mı, parlak mı, silinebilir mi, silinmeyen bir boya mı olsun?

Bu konuda karşımıza su bazlı boyalardan iki çeşit boya çıkar:

  1. Plastik boyalar
  2. silikonlu boyalar

Plastik boyalar mat dokuya sahip su bazlı boyalardır. Plastik boyalar silinemezler. Ancak içerisindeki dolgu oranlarının yüksek olmasından dolayı daha örtücüdürler. Özellikle alçı veya macun uygulanmamış ince sıvalı yüzeylerde performansları yüksektir. Su bazlı olmalarından dolayı nefes alır ve kokusuzdurlar. Fiyatları silikonlu boyalara oranla daha uygundur.

Evinizin duvarları alçı ile düz bir yüzey haline getirildiyse ( son 10 yılda yapılan evlerin neredeyse tamamı alçı kullanılmış evlerdir) tavsiyemiz silikonlu boyalardır. Silikonlu boyalar mat, ipek mat, yarı mat gibi sınıflara ayrılırlar. Duvarda plastik boyalara oranla daha pürüzsüz bir doku bırakırlar. Silikonlu boyalar silinebilirler. Su bazlı olmalarından dolayı silikonlu boyalar da kokusuzdurlar.

Yalnız su bazlı silinebilir boyalar ile ilgili bir uyarımız var. Sadece su ile nemlendirilmiş bez ile silinebilir. Deterjan gibi kimyasal maddeler kullanılarak silindiğinde yüzeyde temizlik izi kalabilir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top