Duvardan Soyulan Boya

Günlerce uğraştınız, sora sora işinin ehli olduğunu düşündüğünüz bir boyacı buldunuz. Evinizdeki eşyaları topladınız ve evinizi boyattırmaya başladınız. 3 günlük dağınıklık ve evde uçuşan tozlar sonrasında nihayet boyama işlemi bitti. Boyacınıza ücretini ödediniz, zaten boyalarla birlikte oldukça büyük bir masraf çıkmıştı size. Sonunda tam istediğiniz gibi görünen duvarlardan çok memnunsunuz, yorucu bir temizlikten sonra eşyalarınızı yeniden yerlerine yerleştirdiniz ama o da ne!!! Mobilyalarınızı yerleştirirken duvara sürten koltuk nedeniyle boya soyulmaya başladı. İşte esas eziyet bu noktadan başlayacaktır. Eğer bu durumla karşılaşırsanız bilin ki suçlu boya değildir.

Solvent bazlı boya üzerine astar ve zımpara uygulanmadan son kat boyanın uygulanması sonucu oluşan sıkıntılı durum

Boyaların soyulmasının ana nedeni alt zemin hazırlığının doğru bir şekilde yapılmamış olmasıdır. Silikonlu boyalarda zar gibi soyulmalar olurken plastik boyalarda yüzeyden atma şeklinde gerçekleşecektir. Böyle bir sıkıntıyla karşılaşmamak için boyamaya başlamadan önce mutlaka alt zeminin doğru bir şekilde etüt edilmesi gerekmektedir. Öncelikle duvarlar boyanmadan önce yüzey aderansını (yapışma kuvveti) arttırabilmek amacıyla astarlama işlemi yapılmalıdır. Eğer yüzey alçılı ise şeffaf nitelikteki konsantre astarlar veya alçı astarları uygulanmalıdır. Eski boyalı yüzeylerde ise beyaz astarlar veya pigmentli astarlar kullanılmalıdır. Eğer ki duvarlarınızdaki eski boya solvent bazlı bir boya ise ve duvarlarınızı su bazlı boya ile boyayacaksanız geçiş astarı kullanmalısınız.

Solvent bazlı boya üzerine astarsız ve zımpara yapılmadan uygulanmış olan su bazlı boya görüntüsü

Peki, mevcut boya solvent bazlı mı su bazlı mı nasıl anlaşılır? Aslında çok kolay, tırnağınızla kuvvetlice boyaya bastırın, eğer duvarda tırnağınızın izi kalıyorsa boya su bazlıdır. İz kalmıyorsa bilin ki çok yüksek ihtimalle solvent bazlıdır. Boyanın solvent bazlı olduğunu tespit ettiyseniz öncelikle duvarları güzelce ince kum zımpara ile zımparaladıktan sonra geçiş astarı uygulayarak son kat boyaya geçebilirsiniz. Eğer mevcut boya su bazlı ise pigmentli astar sonrasında son kat boyaya geçebilirsiniz.

Bu resimde solvent bazlı boya üzerine su bazlı boya uygulanmış ve sonrasında da tırnak ile kolaylıkla soyulduğu görülmüştür.

Duvarda boya değil de alçı varsa mutlaka uygun alçı astarı seçilerek kullanılmalıdır. Eğer 1/7 konsantre astar veya saten alçı astarı kullanılıyorsa yüzeyde tarama yapılmadan uygulanmalıdır aksi takdirde yüzeyde kat kat yapılan astarlama sonrasında parlama oluşacak ve böyle bir yüzeyde de soyulma ile karşı karşıya kalınacaktır. Tarama yapılmaması demek rulonun yukarıdan aşağıya tek sefer sürülmesi demektir. Bu astarlamada pervazların kenarlarına ve lamba anahtarlarının kenarlarına özen gösterilmelidir çünkü bu kenarlara rulolar giremediği için astar sürülememektedir ve sonucunda da bu noktalardan soyulmalar başlamaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top