Isı Yalıtımda Isıl Direnç

Isının yayılımı 3 ana şekilde meydana gelmektedir. Bunlardan ilki “İletim”dir. Katılar arasındaki ısı transferi iletimle gerçekleşir. İkinci yol ise “Taşınım”dır. Sıvı ve gazlar arasındaki ısı transfer yoludur. Üçüncü olarak da “Işınım”, yani elektromagnetik dalga boyutunda başka bir tabir ile radyasyon yoluyla yayılan ısının yayılmasını temsil eder. Prensip olarak tüm bu yollarla yayılan ısının bir ortamdan diğerine doğru geçişini engelleyebilmek için iki ortam arasında boşluklu ya da havasız bir katman oluşturmak gerekmektedir. Örneğin ısı yalıtımı sağlayan camlarda, iki cam arasında havası vakumlanmış bir boşluk söz konusudur. Isı yalıtımı amaçlı kullanılan polistren ya da mineral esaslı yalıtım levhalarının içerisinde de ısı geçişini en aza indirecek şekilde durdun hava hapsolmuştur. Tabi bahsi geçen bu ısı yalıtım levhalarının belli özelliklere de sahip olmaları önemlidir. Bu özelliklerin başında da düşük ısı iletkenlik katsayısı gelmektedir.

Isı iletkenlik katsayısı (λ) 0,065 W/mK değerinin altında olan ve ilgili ısı yalıtım malzemesi standardına göre bu özelliğini belgelendiren malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak sınıflandırılabilir.

 Isı iletkenlik katsayısı düşük olan ürün daha yüksek ısı yalıtımı sağlar denilebilir.

Tabi burada bir tek kriter ısı iletkenlik katsayısı (λ) da değildir. Bir ısı yalıtım malzemesinin performansı kullanılacağı kalınlıkla da doğru orantılıdır.

Isıl direnç (R) değeri, kullanılan yalıtım malzemesinin performansı ve diğer malzemeler ile kıyası konusunda bizlere en net bilgiyi veren kriterdir.

Isıl Direnç = Kalınlık (m) / Isı iletkenlik katsayısı (W/mK)

olarak ifade edilmektedir. Isıl direnç ne kadar büyük ise o ısı yalıtım malzemesi uygulanan kalınlığı baz alındığında o derece yüksek ısı yalıtımı sağlar denilebilmektedir.

Basit bir hesapla size farklı malzemelerin ısı yalıtım performans farklarını ifade edebiliriz:

Isı geçirgenlik direnci R = kalınlık (m) / ısı iletkenlik katsayısı (W/mK) olduğuna göre;

farklı malzemeler arasında ısı yalıtım performanslarını kıyasladığımızda, R değeri büyük olan ürün o kalınlıkta ısıyı da daha iyi bir şekilde yalıtım yaptı diyebiliriz.

  • 6 cm standart beyaz EPS’nin ısı geçirgenlik direnci R = 0,06 / 0,04 = 1,50  m²K/W
  • 6 cm Karbonlu EPS’ nin ısı geçirgenlik direnci R = 0,06 / 0,035 = 1,71 m²K/W

Bu hesap neticesinde, aynı kalınlıktaki Karbonlu EPS Isı Yalıtım Levhasının, kendi sınıfında olan standart beyaz EPS Levhalara göre %20 daha üstün yalıtım performansı sağladığı görülmektedir. Hatta 6 cm EPS yerine 5cm Karbonlu EPS’ nin kullanıldığı bir ısı yalıtım uygulamasında, ısı yalıtım performansının aynı kaldığı bu hesaplamalar ile ispatlanmıştır

Bu hesaba dayanarak, ısı yalıtımı malzemesi sınıfına giren ve düşük ısı iletkenlik katsayısına sahip bir ürünü tercih ettiğiniz takdirde, güvenli ve gerçek anlamda ısı yalıtımını tüm faydalarını hayatınıza katacağınız bir tercih yapmış olacaksınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top