Mantolamada ve Fileli sıva uygulamasında Donatı Filesi Kullanımı

Isı yalıtım sistem uygulamalarında veya fileli sıva uygulamalarında adından çok bahsedilmese de en önemli elemanlardan biri donatı filesidir.

Donatı filesi sıva uygulamalarında yüzeyde oluşacak çekme gerilimini karşılamak ve yüzeyin çatlamasını önlemek amacıyla uygulanır. Isı Yalıtım levhalarının üzerine uygulanan sıvayı taşıyan eleman da diyebiliriz.

Sıva içerisinde kullanılacak donatı fileleri cam elyafından yapılan, örgü aralığı 3,5 mm.*3,5 mm., 4 mm. * 4 mm. veya 5 mm.* 5 mm.  olan alkali dayanımına sahip, 145 -160 gr/m2 ağırlığında ürünlerdir.

Donatı filesinin ana malzemesi olan cam elyafı, sıvanın içerisinde bulunan kimyasallar ve çimentonun oluşturduğu bazik ortamda erir. Bu sebeple sıva içerisinde kullanılan filenin alkali dayanımının olması, uygulama sonrası için hayati önem kazanmaktadır.

Alkali dayanımı olmayan, normal bir cam elyafı ile ve alkali dayanımı olan bir cam elyafının, alkali ortamda bırakıldıktan sonrası ne hale geldiklerini görülmektedir.

Filenin alkali ortamda erimesi, kısa bir sürede meydana gelmese de, sistemin uzun süreli dayanımı hedefleniyorsa alkali dayanımı olan file kullanmak gerekmektedir. Taşıyıcısını kaybeden sıva bir süre sonra çatlamaya ve dökülmeye başlayacaktır

çatlamış sıva

Donatı filesinin TS EN 13486 ya uygun olması gerekmektedir.

Kısaca donatı filesinin uygulamasından da bahsedelim.

Hazırlanan sıva mala yardımı ile yüzeye uygulanır. Donatı Filesi birleşme noktalarında 10 cm üst üste bindirilerek mala ile ısı yalıtım sıvası kurumadan dış cepheye yakın olacak şekilde bastırılır ve sıva yüzeyi düzeltilir. Sıva filesi; 4  mm’lik toplam sıva kalınlığının 2/3’ü file altında, 1/3’ü file üstünde kalacak şekilde uygulanır. Filenin yüzeye yakın olması en önemli detaylardan biridir. Filenin zemine yakın kalması, görevini yerine getirememesine ve kısa sürede sıvanın çatlamasına sebep olacaktır.  

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top