Tuz Kusması
Dış cephelerde görülen bu beyazlamalar daha çok balkon alınlarında görülmektedir. Ana cephelerde de görülmelerine rağmen eğer dış cephe boyaları açık renkli ise çok göze batmamaktadır. Ancak, boya koyu renkli ise çok rahatsız edici bir görüntü oluşturur. Bu beyazlıkların oluşması durumuna literatürde tuz kusması adı verilmektedir. Cephedeki boyada oluşan bir çatlama veya açıklıktan sıvaya ulaşan nem kurumaya başlarken boyanın üstüne çıkar ve sıvadaki çimentonun içinden çıkan tuzun boyanın üstünde oluşturduğu lekeye tuz kusması adı verilir. En basit anlatımıyla bu şekilde tanımlayabiliriz tuz kusmasını.
Sıvadaki en kılcal çatlaklık veya sıvadaki toplu iğne ucu büyüklüğündeki kum tanelerinden sadece bir tanesinin yerinden kopması ile sıvanın dış neme maruz kalması sonucunda bile beyazlama görüntüsüyle yüz yüze kalınabilir.
Bu lekelerin oluşmaması için inşaat zamanında binayı sıvalı şekilde aylarca bekletmemek gerekir. Bekletme olmadıysa o zaman sıvanın çok ustaca yapılması gerekir ki kılcal çatlaklıklar oluşmasın ve sonucunda beyaz lekeler olmasın. sıvada çatlak olmadığını varsayalım o zaman da balkonlarda parmaklık veya mermer montajı esnasında delinen yerlerin yeniden izolasyonunun çok iyi yapılması gerekir.
Böyle bir delik açma durumu da söz konusu değilse o zaman balkonlarda fayans veya karo varsa derz boşluklarının yeniden elden geçirilmesi gerekir. Eğer derzlerden su giriyorsa keşke inşaat zamanında balkonlarda fayans altlarında su izolasyon malzemesi kullanıldıktan sonra fayanslar döşenmiş olsaydı diye aklımızdan geçirirdik. Çünkü balkon içinden gelen su balkon alınlarına doğru çıkarken de bu lekeleri oluşturur.
Gördüğünüz gibi bu lekelerin çok fazla sebebi olabilir ama bu lekelerin sebebi çok büyük çoğunlukla su izolasyonunun eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Peki, beyazlıklar oluştuktan sonra nasıl giderilebilir?
Öncelikle sıvadaki çatlak tamirleri yapılmalıdır. Sıvanın dış etkenlere açık noktaları boya ve astar ile kapatılmalıdır. Derzler ve delikler mutlaka kapatılmalıdır. Bütün bu önlemler alındıktan sonra beyazlıkların sadece boya ile örtülmesi yeterli değildir. Mutlaka cephe nem bariyeri oluşturacak bir dış cephe astarı ile astarlandıktan sonra su itici özellikteki bir dış cephe boyası ile boyanmalıdır.