Dış cephe boyalarının temel olarak iki önemli işlevi vardır. Dış cephenize estetik bir görünüm kazandırması ve olumsuz hava koşullarına karşı koruma sağlaması.
Dış cephelerimizi boyatırken uzun yıllar tekrar boya yaptıramayacağımız açıktır. Bu sebeple Dış cephe boyalarında dikkat edilecek bazı detayları göstermek istedik
Zorlu iklim koşullarına dayanıklı olması
Uv dayanımına sahip olması
Çatlak köprüleme özelliğinin olması
Nefes alma özelliğinin olması
Su itici özellikte olması
Binanızın taşıyıcılarını tuz ve karbondioksite karşı koruması
Renk solmama garantisi olması
Binamızın cephesindeki boyaların su ve rüzgâr karşısında kolayca deforme olmaması gerekiyor. Ani sıcaklık değişimlerinde veya gece-gündüz, yaz- kış değişimlerine dayanıklı olması ve çatlama probleminin yaşanmaması gerekir. Ağır iklim koşulları karşısında boyanın yüzeyle bütünleşmesi gerekir.
UV dayanımı dış cephe boyasının Güneşin etkisiyle kolayca yıpranmaması, toz haline gelip dökülmemesi anlamına gelir.
Dış cephe boyasının; iç cephede oluşacak nem ve su buharını geçirerek, yüzeyden kolayca uzaklaşmasını sağlayacak yapıda olması gerekir. Buna boyanın nefes alma özelliği denir.
Bina cephesinde suyun uzun süre durmasını engelleyecek hidrofobik yapıda olması gerekir. Boyanın bünyesine suyu almaması ve suyu iterek yüzeyde tutunmasını zorlaştırması gerekir.
Karbondioksit difüzyonunu engellemesi sayesinde beton içerisindeki demir aksamların korozyonunu engellemesi gerekir..
Çatlak köprüleme özelliği binanızın zaman içerisinde oturmasından kaynaklı ortaya çıkan kılcal çatlakları örter. Ayrıca sıva uygulamasından kaynaklanan sıva çatlaklarının örtmesi beklenebilir.
Seçtiğimiz rengin uzun süre solmaması gerekir. Rengimizin cephede aynı tonda ve aynı parlaklıkta kalması gerekir.
Bu sebeple boya firmalarının 5 yıl -10 yıl solmama garantisi verdiği ürünler mevcuttur.
Son bir not olarak: Dış cephe boyalarında Fotokatalitik etki denen bir özelliği de duyabilirsiniz. Fotokatalitik etki; yüzeyde oluşacak organik kirlerin fotokatalitik pigmentler sayesinde güneş ışığı etkisiyle parçalanarak zararsız bileşikleri olan CO2, su, nitrat ve sülfat tuzlarına dönüşmesidir.Yüzeydeki oluşan bu tuzlarda yağmur ve rüzgar ile cepheden uzaklaşır.Bu özelliğin sonuçta cephemizin kirlenmemesine, uzun süre dayanım göstermesine etkisi olacaktır.