Ekstrude Polistren Köpük (XPS)
XPS levha, polistren hammaddesinin ekstrüzyonla levha halinde çekilmesiyle üretilen bir ısı yalıtım malzemesidir. Üretim tekniği dolayısıyla kapalı gözenekli ve bünyesine su almayan bir ısı yalıtım malzemesidir.
Ekspande Polistren Köpük (EPS)
EPS, polistren hammaddesinin genleştirilerek ve kalıplanarak blok haline ve bloğun kesilmesi suretiyle levha haline getirilen bir ısı yalıtım malzemesidir. Ayrıca levha şeklinde kalıp içinde genleştirilerek de üretilebilir.
EPS VE XPS KARŞILAŞTIRMA
XPS hammaddesi de EPS gibi izolasyonda kullanılan, polistren bazlı bir malzemedir. Ülkemizde, bu iki malzeme arasında seçim yapılırken fiyat ve özellikler yeterince karşılaştırılmadan, kullanıcıların yanlış yöne sevk edilmesinden dolayı aralarındaki farklılıklar gözden kaçabilmektedir. EPS ve XPS’ in aynı yoğunluktaki türlerinin ısı yalıtımı özellikleri çok yakındır.
Buna karşın aynı yoğunluktaki EPS, XPS’ e göre daha az maliyetlidir. Buna ek olarak daha düşük yoğunluktaki malzemelerin seçilebileceği yerlerde, XPS (belirli bir yoğunluğun altında üretilemediği için) kullanımı mümkün değildir. Bu durumda daha düşük yoğunluklu EPS kullanımı ile hem gerekli ısı yalıtımı sağlanır hem de büyük maliyet avantajları yakalanır.
Isı iletkenliği: EPS ve CO² köpüklü XPS’ te hammaddenin havayla temasından sonra, ısı iletkenliği az miktarda artar ve havanın ısı iletkenliğini geçer. HFCKW veya HFKW gazları kullanımı sayesinde de daha düşük ısı iletkenlik elde edilebilir. Böylece EPS ve XPS arasındaki fark kapatılabilir. Bunun yanında XPS üretiminde kullanılan çeşitli gazlar ekolojik açıdan zararlı olup iki etkisi olan ozon tüketme ve sera etkisinden söz edilebilir.
Sera etkisi yaratan gazların başında CO² gelir. CO² nin göreceli değeri örneğin XPS’ in üretiminde FCKW12 gazının kullanılması durumunda, bu gaz CO² den 7300 kez daha yüksek sera etkisine sahiptir. EPS üretiminde sadece pentan gazı kullanılır, bu gazın da ozon tabakasına hiçbir zararı bulunmamakta ve sera etkisi yaratmamaktadır.
Ayrıca, EPS yapısal olarak XPS’ e oranla daha fazla esnekliğe sahip bir malzemedir. Bu esneklik, özellikle dış cephelerde, düşeyde çok daha doğru bir malzeme olarak ön plana çıkmaktadır. XPS ürünleri daha çok yatayda, teraslarda fayans altına veya temel yalıtımlarında önerilen bir malzemedir. EPS ise düşeyde yani dış cephelerde mantolama uygulamalarında önerilen malzeme konumundadır.
XPS’ in EPS’ ye oranla daha az nefes alan bir malzeme olduğu da aşikardır. Bu nedenledir ki mantolama uygulamalarında dış cepheye uygulanan sistemin nefes alma kabiliyetinin olma zorunluluğu da bu uygulamalarda EPS yi gündeme getirmektedir.
Kaynak: Yönetmelikler Işığında Isı Yalıtım Uygulamaları – Prof.Dr.İbrahim UZUN